Rezervatii si parcuri


Muntele Cozla

In partea de nord a orasului se ridica muntele Cozla, cu altitudini de 657 m in punctul numit "Trei Coline" si 679 m in punctul "Trei Caldari" (aproape de satul Garcina). Muntele Cozla are forma unei culmi alungite de la nord la sud si este alcatuit din straturi de marne diferite, sisturi argiloase, straturi bogate in fosile de pesti si alge, reprezentate si la Muzeul de Stiinte Naturale din Piatra Neamt.

De aici pornesc cele mai atragatoare trasee de pe Cozla, care ne poarta pe firul potecilor umbroase, pe sub bolta de cetini, spre Darmanesti, spre Carlomanul sau spre ciudata creatie a naturii pe care localnicii o numesc "La trei caldari". Aici, in peretele de piatra, se afla sapate trei scobituri rotunde, cu diametrul de cca. 60 cm ( care pentru raritatea si interesul lor stiintific sunt declarate monumente ale naturii ) a caror origine este diferit explicata de specialisti : unii considera ca ne aflam in fata unui fenomen carstic, altii le atribuie o natura periglaciara, in timp ce alti cercetatori le califica drept marmite eoliene formate prin actiunea indelungata a vanturilor.

Pe Cozla au fost descoperite in 1882 izvoare de ape minerale cloruro-sodice si sulfuroase, recomandate de analizele facute la vremea respectiva de Petru Poni, in tratarea afectiunilor digestive si circulatorii. Desi aceste ape au atras la Piatra Neamt, mii de turisti, in timp, exploatarea nerationala a dus la colmatarea lor. O investitie in acest domeniu ar putea oferi si in zilele noastre posibilitatea revalorificarii acestor ape.

Parcul Cozla si gradina zoologica
Localizare:Piatra Neamt, Str. Stefan cel Mare

Parcul Cozla amenajat in terase succesive pe versantul sudic al muntelui cu acelasi nume, este accesibil de pe strada Stefan cel Mare. Aici se afla un interesant punct zoologic ce reuneste specii reprezentative din fauna locala si unde ursii, lupii, vulpile, caprioarele, pasarile si chiar un leu constituie o adevarata delectare pentru vizitatorii de toate varstele. De aici vechea sosea pietruita urca in frumosul parc amenajat pe muntele Cozla. Parcul Cozla are o istorie interesanta : in ziua de 31mai 1897 o parte a muntelui Cozla s-a dislocat in urma unei alunecari de teren. Autoritatile locale (primarul Nicu Albu) au hotarat sa profite de ocazie pentru a realiza aici un parc. Lucrarile s-au desfasurat intre anii 1900-1904. In timpul construirii cailor de acces, au aparut la suprafata obiecte dacice, ceea ce a condus pe cercetatori la concluzia ca aici a existat o cetate dacica.

Din cauza prabusirii, nu s-au putut intreprinde sapaturi sistematice, dar cele cateva sondaje au dus la descoperirea altor materiale, care au confirmat existenta unei cetati pe muntele Cozla. Astazi pe cele trei terase principale se afla restaurantele "Colibele Haiducilor" si "Cercul Gospodinelor", iar intre ele o berarie de vara. Din mai multe puncte ale parcului, situate la altitudini diferite, se deschid minunate privelisti ce cuprind o buna parte din cartierele orasului si din inaltimile de pe valea Bistritei, pana in departarile strajuite de silueta unica a Ceahlaului.

De la ultima terasa se poate privi orasul in toata splendoarea lui. Sus, in varf, este o poiana foarte mare si plina de flori si ierburi de munte. Aici vara se sta la iarba verde, se poate face plaja, iar privelistea inconjuratoare este de o frumusete aparte. Tot aici sunt si semnele civilizatiei moderne: mai multe relee cu antene de telecomunicatii pentru diverse servicii (unul este si pentru radioamatori) si o partie de schi.