Editorial:  Initiere in Aikido


TaiJiQuan inseamna "pumnul culmii supreme" si este o arta creata din nevoia de a asimila starea de cunoastere a "Ultimei Realitati - TAO (Dao)". Aceasta stare absoluta a cunoasterii se numeste contemplare vie. Este o pozitie de coparticipare la sinergia universala, de intelegere a ierarhiilor cosmice, de acceptare a statutului sub care ai fost nascut. Nici mai mult, nici mai putin.
Taijiquan o arta eminamente a Qi-ului, o arta oferita de zei dar de multe ori inteleasa si aplicata de oameni!
Tradus AI-KI-DO, inseamna "Calea armoniei si vietii" (ai = armonie, echilibru; ki = energie, spirit; do = cale, mod de viata). Morihei Ueshiba, fondatorul aikido-ului a studiat indelung artele martiale practicand diferite budo-uri, cautand un raspuns la: De ce violenta si de ce arte martiale? Mai sunt ele actuale si necesare?

Cu toate ca era un luptator de temut si de neinvins, Ueshiba a constientizat ca un raspuns in mare forta, nu va convinge un agresor sa renunte la fapta lui si nici distrugerea partiala sau totala a atacatorului nu va pune capat violentei.
Morihei Ueshiba a fost printre putinii oameni ai lumii contemporane, care a readus ideea de PACE (notiune atat de greu de digerat de omul modern) intr-o lume marcata de violenta, denumindu-si spre sfarsitul vietii, arta pe care o practica ca: "Arta Pacii".

"Calea Luptatorului a fost gresit inteleasa, ca o modalitate de a ucide si a-i distruge pe ceilalti. Aceia care cauta competitia-conflictul comit o grava eroare. Lovirea, jignirea, sau distrugerea cuiva constituie cel mai mare pacat pe care il poate savarsii o fiinta umana. Adevarata Cale a Luptatorului consta in evitarea masacrului - conflictului. Ea este Arta Pacii, puterea iubirii - calea aikido"- Morihei Ueshiba.


Spre deosebire de scrierile clasice: Arta Razboiului, Calea Razboinicului, etc., unde razboiul odata initiat nu mai putea fi evitat si este permisa orice manifestare pentru obtinerea victoriei. Arta Pacii aduce o noua atitudine si aptitudine de a negocia conflictele, aceea de armonizare, reconciliere, cooperare, de disciplinare a mintii, trupului si sufletului.
"Lumea va continua sa se schimbe in mod dramatic, insa disputele si razboaiele ne pot distruge definitiv. Acum avem nevoie de tehnici de armonizare si nu de conflicte. Este nevoie de Arta Pacii si nu de Arta Razboiului - Morihei Ueshiba"


- Prin tot ceea ce spuneti si faceti, contrazice afirmatia dumneavoastra de inceput, cum ca: Nu cred ca imi doresc sa fiu altfel decat altii si nici nu mi-am propus ca intre mine si restul sa existe o delimitare sau un spatiu care sa ma diferentieze.

Poate sa insemne asta o disolutie intre logica dorita de dumneavoastra si realitatea faptica cu care va maifestati? Acum chiar ma intreb: am in fata mea am in fata un maestru veritabil, unic sau altceva?
- Eu v-am vorbit sincer ca nu-mi doresc o astfel de "atitudine diferita". Adica nu o caut, nu o hranesc, nu este un obiectiv. Iar acea stare de disolutie perceputa nu este a mea. Imi permiti sa nu dezvolt mai tare subiectul insa ma repet disolutia nu este la mine. Daca vei avea rabdarea necesara intr-o zi ma vei intelege.
Nu am afirmat ca fac lucruri comune, ca vreau sa ma integrez in inertia impusa de masa de traitori.
Traiesc in atmosfera generata de vibratia mea si a stramosilor mei, am aspiratiile mele, am certitudinile mele, am inca indoielile mele. Nu le pot impartasii tuturor, public. Nu ma pot dezvaluii precum o carte. Pentru ca zicerile mele daca sunt intelese in graba, tusate cu usurinta, scoase din context, pot suci mintile unor oameni. Si vreau sa fiu departe de acest exercitiu.

Sinceritatea nu se traduce prin graba cu care te despuiezi in fata discipolilor. Sinceritatea nu trebuie sa se supuna apetitului si poftei cu care simti ca te poti expune.
Cred ca sinceritatea trebuie sa aiba o masura a relevarii sinceritatii, a efortului gradual, a dezvaluirii sistematice. In felul acesta rosturile lumii nu sunt date peste cap.

Eu astazi imi permit sa fiu sincer dar oare tu poti fi la fel de sincera cu mine?
Sinceritatea este acea bijuterie care trebuie sa suporte un ritual riguros.
Sinceritatea absoluta ucide sau orbeste, daca este expusa oricui.
Sinceritatea este un ac de profunda incredere. Iar increderea trebuie castigata de ambele parti.

pag 1 | pag 2 | pag 3 | pag 4 | pag 5