Biblioteci, teatre si galerii de arta


Teatrul Tineretului
Adresa: Piatra Neamt, Piata Stefan cel Mare, nr.1
Date contact: 0233 211472, fax: 0233 217159; e-mail: ttpn@csc.ro

A fost construit de arhitectul Carol Zane in 1958 si functioneaza din 1961 ca institutie de sine statatoare. Mitul Teatrului Tineretului a fost acreditat prin viteza cu care producea vedete. An de an au venit la Piatra Neamt cei mai buni absolventi ai Institutului de Teatru, nume care s-au impus in miscarea teatrala romaneasca si nu numai: Horatiu Malaiele, Maia Morgenstern, Virgil Ogasanu, Ileana Stana Ionescu, Mitica Popescu, Valentin Uritescu, Oana Pellea, Florin Piersic...

Toate aceste personalitati au reusit sa creeze o stare benefica a actului teatral, recunoscutul "spirit de echipa" de la Piatra Neamt. Prestigiul Teatrului Tineretului a fost consolidat si de rapiditatea cu care s-a impus in viata teatrala internationala. intr-o vreme, cand spectacolele romanesti treceau cu greu granita, TT s-a impus in manifestari teatrale de avengura. in prezent, TT este unul din cele mai dinamice, moderne si indraznete teatre din Romania. Probabil datorita tineretii sale. 70 % dintre actori au sub 30 ani. La fel sunt si multi dintre regizorii care au lucrat aici. Repertoriul consta in principal in piese contemporane, romanesti si straine, dar si din marile valori ale dramaturgiei universale.

Teatrul Vostru
Adresa: Casa de Cultura a Sindicatelor

A fost infiintat de compania Draga Olteanu Matei, in colaborare cu Casa de Cultura a Sindicatelor din Piatra Neamt.
Este primul teatru privat din Romania cu actori neprofesionisti.

Biblioteca Judeteana "G. T. KIRILEANU" Neamt

Biblioteca Judeteana "G.T. Kirileanu" Neamt este continuatoarea unor vechi traditii (peste 130 de ani) de lectura publica in judetul Neamt. O insemnare din 1934, datorata lui Constantin Turcu (1903-1980) profesor, publicist si secretar al Liceului "Petru Rares" din Piatra-Neamt, evoca - in acest sens - anul 1869 si registrul de imprumut al bibliotecii filialei Neamt a Societatii pentruInvatatura Poporului Roman.

Istoria propriu-zisa a Bibliotecii Judetene "G.T. Kirileanu" Neamt incepe cu toamna anului 1935, cand, odata cu revenirea pe meleagurile natale, carturarul Gh. Teodorescu - Kirileanu isi materializeaza si dorinta de a se stabili la Piatra-Neamt cu intreaga comoara de manuscrise, carte si periodice a bibliotecii sale. In acest scop, a cumparat un teren si a construit pe str. Stefan cel Mare nr. 25 - asta(zi nr. 27) casa ce l-a adapostit pana la moarte (13 noiembrie 1960).

Oficial, biblioteca a capatat caracter public in anul 1956, prin actul de donatie din 24 februarie acel an, ce stipula infiintarea - in casa sa - a unei biblioteci documentare "pentru luminarea poporului". In realitate, biblioteca lui G.T. Kirileanu avea asemenea atribute inca de la inceputul instalarii carturarului in Piatra-Neamt fiind accesibila, datorita exemplarei generozitati a proprietarului ei, multor cititori interesati de trecutul istoric si cultural.

Dupa 1989, Biblioteca Judeteana a cunoscut un intens proces de modernizare si extindere a spatiilor si serviciilor sale. Mai intai Prefectura Judetului Neamt, (in noiembrie 1991) si apoi, imediat dupa infiintare, Consiliul Judetean Neamt (constituit in urma alegerilor locale din mai-iunie 1992) au aprobat si finantat realizarea unei extinderi a sediului Bibliotecii Judetene Neamt.

Odata cu aniversarea a 120 de ani de la nas,terea lui G.T. Kirileanu si sfintirea pietrei de temelie a noului local in data de 13 martie 1992, biblioteca si-a inscris pe frontispiciu numele ctitorului ei spiritual, capatand denumirea de Biblioteca Judeteana "G.T. Kirileanu".

Darea in folosinta a acestei extinderi si realizarea unor ample lucrari pentru reabilitarea si modernizarea spatiilor pentru public din vechiul local au dublat, practic, din 1999, suprafata utila a bibliotecii, care a ajuns sa insumeze circa 2500 mp.
sursa : www.bibgtkneamt.ro

Galerii de arta:

Art Deco - Piatra Neamt, Piata 22 Decembrie, tel. 0233 224696

Lascar Vorel - Piatra Neamt, Piata Stefan cel Mare nr.15, tel. 0233 222240

Topart - Piatra Neamt, Bd. Decebal nr.4, tel. 0233 237365